Molen Doelmolen (1e), Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

Haarlem

open voet

1601: De Doelmolen (protocol notaris Engbert van Bosvelt).
1656: De Doelmolen bij de Raemvest.
Bron: "Uithangteekens, Gevelsteenen en Molens te Haarlem van 1470-1668", A. van Damme, Oud-Haarlem 1909.

De molen staat (zeer naïef) getekend op een kaart uit 1581, te vinden in de beeldbank van het NH archief, inventarisnummer NL-HlmNHA_51000430.

Romeyn de Hooghe tekende onder andere deze molen in de ondertekening bij zijn kaart van Haarlem uit 1688 (beeldbank noordhollands archief, inventarisnummer NL-HlmNHA_53008921), detail zie boven.

Oprechte Haerlemsche Courant, 12 okt. 1713:
"Op den 18 October zal tot Haerlem in de Herberg 't Hof van Hollant in publijcke Veyling werden verkocht de helft in een hechte en welbecalante Mout-Molen met sijn Huysinge, genaemt het Kalf, staende even buyten de gemelte Stad op de Somer Vaert; mitsgaders een Paerde Ros-Molen daer in staende, 2 Molen-Schuyten, 2 Wagens, en wat verders kan werden gesien : Ymant nader Onderrichtingen begeerende, of gemelde Molen uytterhant willende kopen , adressere sig aen Carel Jacobfz., Mr. Molenaer aen de Doel-Molen of aen Corn Van der Weyde , Mr. Molemaker binnen gemelte Stad , alwaer de Conditiën kunnen werden gesien."