Molen van Beinsdorp, Nieuw-Vennep

Nieuw-Vennep, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Molen van Beinsdorp
modeltype
Wipmolen
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
17030
oude dbnr.
V17030
Meest recente aanpassing
| Conversie
media-bestand
Molen 17030 Molen van Beinsdorp (Nieuw-Vennep)
Detail kaart Stevijn van Broeckhuijsen, 1652

locatie

plaats
Nieuw-Vennep
plaatsaanduiding
op het eiland Beinsdorp
gemeente
Haarlemmermeer, Noord-Holland
plaats(en) voorheen
Beinsdorp, banne Leimuiden, Zuid-Holland
streek
Meerlanden
geo positie
X: 103441, Y: 477749
N: 52.28532, O: 4.63158

constructie

modeltype
Wipmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
vernieuwd
verdwenen
1652 - 1676
geschiedenis
Het grootste eiland dat in de later drooggemaakte Haarlemmermeer bij de banne Leimuiden hoorde, was Beinsdorp. Het lag niet ver ten oosten van Hillegom, daarvan gescheiden door de rivier de Vennep. Het werd verpacht als gras- en hooiland en riet- en ruigtgewas. Sinds 1470 was het door afspoelingen een eiland.

CONSENT VOOR 'T EIJLANDT VAN DE BENSDORP IN LEIJMUIJDEN
De Ghesamelice Ingelanden van 't Eylandt van de Vennep genaemt Bensdorp is nair (=na) voorgaende kerckgebodt, gedaen in de Kercke van Leymuiden, ende vermidts hem nyemandt geopposeert en hadde, geconsenteert te moghen maecken ende oprichten eene nyeuwe watermoelen, ter plaetzen dair die oude moeien gestaen heeft, omme alzoo van den watere verlicht te moghen werden, alle tot wederseggen
Actum den III Juny 1581
was getekend
By Warmont en Poelgeest, Hoogheemraden.

Aangezien de molen in 1581 vervangen zou worden, werd het eiland dus al geruime tijd voordien bemalen. Het blijkt een van de oudste bemalen gebieden te zijn geweest van de hele omtrek! In de wintermaanden zal het eiland veelmaals dras gelegen of blank gestaan hebben. De molen werd slechts gesticht met de bedoeling, zoals een Leimuidense ingeland het omschreef: "..des te bequamelijcker de landen met sijne beesten te connen gebruycken ende de vruchten daaraf te halen...". Alleen in de wei- en hooitijd werd er gemalen. De landen waren slechts door minuscule kaadjes omgeven en de sloten afgedamd, dat was de hele waterkering.

Door afspoeling werd het eiland gedurende eeuwen steeds kleiner. Bij een controle in 1602 bleek er nog 66 morgen en 355 roeden land te zijn. De ingelanden hoefden geen omslag aan Rijnland af te dragen, omdat ze zelf hun handen vol hadden aan het behoud van hun land! Toen Stevijn van Broeckhuijsen in 1652 een kaart van het eiland maakte, bedroeg de oppervlakte nog maar 37 morgen en 350 roeden.

In 1645 stonden er nog twee huizen en het molentje, maar in 1676 werd gerapporteerd: '..dat van de twee huyskens die op het Eylandeken staen, het eene albereydts een geruymen tijdt was onbewoond ende seer bouvallich ende het andere nu mede (Soode Eygenaers verclaerden) stond verlaeten te worden, sulxs neymant conde worden gevonden, die op het voorschreven Landeken sijne verblijfplaets langer willen houden...." En zo bleef het eiland eenzaam en verlaten achter.

Nadat de Haarlemmermeer in 1852 droogviel, meldde de gemeente Leimuiden zich als eigenaar van de snel inklinkende bult veenpollen, en eiste ƒ 5000 schadevergoeding van de Commissie tot droogmaking van het Haarlemmermeer. Na enkele jaren gesteggel droeg de gemeente de restanten van het eiland gratis over in ruil voor een ontstluitingsweg bij het dorp Leimuiden.

Bronnen:
- Kaart Stevijn van Broeckhuijsen, 1652.
- Leimuiden en het eiland Beinsdorp en Over een molen op het eiland Beindsdorp, artikelen door Jan Lunenburg in Meer-Historie sept. 1987 blz. 10-14, dec. 1987 blz. 13-19, en maart 1988 blz. 15-17.

aanvullingen

trivia
De locatie is een schatting naar de ligging van het eiland op de TMK van 1850.
-----

Bij het schilderij:
Haarlemmermeer (1656). Frankfurt am Main, Städelsches Kunstinstitut und Städtische Galerie.
Afbeelding uit: Jan van Goyen; 'Palet-serie', uitgave H.J. Beent, Amsterdam, zonder datum, (blz.58). Afmeting van het schilderij: 39,5 x 54,2 cm.
De afbeelding geeft een gecomponeerd beeld van het 'gezicht op de Haarlemmermeer', d.w.z. het geeft niet de exacte werkelijkheid weer. Op de voorgrond, vissers bezig bij de Zuidvennep. In het middenplan, het eiland Bens- of Beinsdorp met de wipmolen, de twee huisjes en 'n hooischelf. Aan de horizon, ver weg, de duinen. Vervolgens een kerktoren; wellicht die van Hillegom? Tussen de hooischelf en de zeilschepen, het Huis te Heemstede. Rechts van de schepen, de hoge industrie- en korenmolens aan het Zuiderbuiten Spaarne en rond de Singels. En de Grote- of Sint Bavokerk daartussen. Al heeft Van Goyen wat met de 'requisieten' geschoven, het schilderij geeft toch in essentie de toenmalige situatie goed weer!
Jan Lunenburg, 1988.