Molen Gruttenmolen van Wouter Broertjes, Schermerhorn

Schermerhorn, Noord-Holland

Schermerhorn
Westeinde 29
Schermereiland
Schermerhorn C (1) 341 Wouter Broertjes, grutter

geschiedenis

In de Grote Kerk van Schermerhorn bevindt zich een grafzerk met een afbeelding van het interieur van een grutterij.
Bron: De industrie- en korenmolens van Graft. I: Vier Rosmolens, Leo den Engelse in De Kroniek juni 2008, pag. 77, Historisch tijdschrift voor Graft-De Rijp en Schermer.

Wouter Broertjes, geb. 30 aug 1799 te Hoogkarspel, beroep(en): Grutter.
Bron: Homepage van Arie Leeuwrik.

Wouter Broertjes, geb. 23 Aug 1799 in Hoogkarspel, gedoopt 30 Aug 1799, ovl. 2 Nov 1868 in Bovenkarspel.
Klaas Broertjes, geb. 15 Dec 1832 in Schermerhorn, ovl. 27 Okt 1905 in Hoogwoud, beroep Grutter 51 jr rentenier.
Bron: Homepage Fam. Broertjes.

Jan Dikker, geb. te Schermerhorn op 10 feb 1844, grutter, ovl. te Schermerhorn op 29 aug 1914.
Bron: Parenteel van Bastiaen Cornelisz Alblas, Kees Alblas.

Op 23 maart 1805 kocht Simon Vel, koekebakker te Hoorn, voor zijn schoonzoon Wessel van der Lee de grutterij van Pieter Kloppenburg aan de Breestraat te Schermerhorn (nu Westeinde 29). Deze grutterij was al heel oud: het erst bekende transport dateert van 1684. Het was dezelfde grutterij waar in 1699 de grote brand ontstond, die een groot deel van de huizen aan weerszijden van de Breestraat in de as legde.

In deze grutterij met bijbehorend huis woonde de familie Van der Lee tot 1822. Op 5 augustus 1822 kocht Wessel van der Lee het huis voor ƒ 800 van Simon Vel. Op 13 december 1822 verkocht Van der Lee, die op dat moment --zonder beroep-- wondende zou zijn te IJsselsteijn, dit huis voor ƒ 2000 aan Wouter Broertjes, grutter.
Bron: "Het leven van Wessel van der Lee", art. in Een Nieuwe Chronyke juni 2004, blz. 66.