Molen (kadekraan), Zutphen

Zutphen, Gelderland

Achterhoek en Liemers

kraan

De coördinaten zijn geschat naar de kaart van Joan Blaeu, 1649

De gevelsteen is te vinden op het adres: Runstraat 18 te Amsterdam
'Gezicht op een aan een rivier gelegen stad. Vooraan: water, drie scheepjes, een kraanmolen, een huis, en links wat bomen. De stad zelf, achter een dijk, bestaat uit vele huizen en torens. Rechts is de toren van de Sint Walburgskerk uit 1637 te herkennen.'

Tekst:

DE STADT ZUTPHEN

De gevelsteen komt uit het afgebroken pand Runstraat nr 20 te Amsterdam, dat in 1642 werd gekocht door kleermaker Pieter Jansz. Oddingh uit Zutphen.

Leydse courant, 17-12-1798

Het Gemeente Bestuur vanZutphen, adverteerd hier mede, dat die geene, welke eenig recht of aanspraak vermeend te hebbene, op zekere MOLEN- STEEN, welke zedert langen tyd, buiten de Marsch Poort by de Kraan, ter gem. Stede, is leggende, zonder dat den Eigenaar van dien, tot heden bekendis; zig voor of op 1 Mey des aanstaande Jaar 1799, ter Carcellarie van voorn. Stad met bewys van Eigendom, moet adresseeren; zullende na dien tyd ten profyte der Gemeente- Cas worden verkogt" '