Molen Stratense molen, Oirschot

Oirschot, Noord-Brabant

Meierij van 's-Hertogenbosch
Oirschot D (2) 1007 Lambert J. Huijskens, cs.

open voet

1506 verplaatst 1858 verplaatst
geschiedenis
Op de eerste standplaats in de Moleneindse Akker werd in 1355 al een windmolen vermeld. De molen had oorspronkelijk eenzelfde constructie als die van Moergestel, met moerstijlen door de steenbalk en kruisen in de wegen i.p.v. evenwijdige schoren.
Op een onbekend tijdstip, maar wellicht bij de verplaatsing in 1854, werd een deel van de constructie vervangen, waarbij in de achteraanweeg de 'modernere' constructie met spoorstijlen naast de steenbalk en evenwijdige weegbanden werd toegepast.

De molen moest in 1858 wijken vanwege het graven van het Wilhelminakanaal.
De verplaatste molen was dus waarschijnlijk nog gedeeltelijk zeventiende-eeuws. De molen had een houten as met ijzeren kop, vermoedelijk van het fabricaat Smulders.
In 1947 verkocht molenaar Peeters de stenen van de achtermolen, die door Jaspers uit Aarle-Rixtel geleverd waren. Het waren 14der kunststenen.
In 1954 gingen de Potroeden naar Bosschenhoofd (waarschijnlijk geen andere onderdelen).

Coördinaten van de standplaats tot 1854 bij benadering: X: 151950, Y: 389900
Coördinaten van de laatste standplaats: X: 152355, Y: 390850

Bron: streekarchivaris J. Lijten in 'Campinia' 1988 nummer 69. Zie www.canonvanoirschot.nl.
Nico Jurgens, 18 april 2006.

In 1506 had molenaar/eigenaar Jan Pijnappel zoveel windhinder van 'seeckere boomen ontrent der selver molen staende derselve grotelycks in den wynt belettende zyn', dat hij toestemming kreeg de molen binnen Straten te verplaatsen.
De oorspronkelijke locatie die Lijten opgeeft, "even ten zuidoosten van de zwaaikom, die oostelijk van de Mie-Koekse-brug ligt", komt echter overeen met die in het kadaster van 1832. Het is dus onzeker of de molen werkelijk werd verplaatst.