Molen Polder Het Kromwater, Warmenhuizen

Warmenhuizen, Noord-Holland

Warmenhuizen
benoorden de Dergmeer, aan het Kromwater z.z.
Schagen, Noord-Holland
Geestmerambacht

geschiedenis
De polder Het Kromwater werd reeds voor het midden der zestiende eeuw tot land gemaakt, blijkens een akte in 1547 verleden voor Schout, Burgemeester en Schepenen van Alkmaar, den Dijkgraaf van Geestmerambacht en den Rentmeester van Kennemerland en Friesland, betreffende de bedijking van het Kerkmeer (Tenbruggencatenummer 02553 a).

Op de kaart van Johannes Dou 1651/1654 staat deze molen getekend als een wipmolentje.

28 januari 1692 verkocht Jan Claesz Rib, de zoon van Claes Jansz Rib een deel van het Cromwater met het molentje dat daar op stond.
27 mei 1738 verkochten de burgemeesters van Warmenhuizen het Cromwater aan o.a. Cornelis Joosten Perfect.
31 oktober 1745 was de eigenaar Mr. Jacob Koorn cs.

Volgens de kaart van het Hoogheemraadschap uit 1745 van Jan Jansz. Dou, Coenraet Decker en Abraham Deur, had de polder toen nog een eigen molen, zo te zien een bovenkruier. Wellicht waren er dus twee verschillende opvolgende molens.

In 1830 was Dirk Commandeur de eigenaar.
Op de kadasterkaart 1811-1832 komt deze molen niet meer voor. De polder was toen van Dirk Bakker, bakker te Oudkarspel.
In 1864 loosde het poldertje van ruim 16 ha, behorende aan één eigenaar, via een grondduiker onder de Rijnesloot door op de zuidelijk gelegen Dergmeer (Tenbruggencatenummer 06658 s).

Bij de herverkaveling in de 1970-er jaren zijn het poldertje, de Rijnesloot en het Kromwater volledig weggevaagd.

- De zeeweringen en waterschappen van Noordholland, Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- Informatie van Marianne Teunis, 14 aug. 2013.