Molen De Nieuwe Meestoof, Strijen

Strijen, Zuid-Holland

Bron: Jaarverslag Vereniging Oud Dordrecht, 1977, nummer gewijd aan de meekrap in Dordrecht.
Verzameling H. van der Kaay.

Jan Adrianusz Kranenburg (1732-1790) kocht in 1785 een zestiende part in een meestoof te Strijen.

Bron: Gen 08 Kwartierstaat Zuiderent - van Wijgerden.

Adriana Kranenburg erfde uit de boedel van haar moeder .... de helft in 3/16 portie of aandelen in de zogenaamde nieuwe Meestoof te Strijen (Not. Archief Klaaswaal 1819).
Bron: Kwartierstaat van Adriana Kranenburg.

Veel informatie over deze meestoof en over 'het meestoofgebeuren' in Klundert is te vinden in ons familieboek "Geschiedenis van de familie Zuiderent" uitgegeven 2012. Er staat o.a.:

"Bastiaan investeert in een meestoof
Naast zijn bezigheid als smid was Bastiaan (Zuiderent) deelgenoot in een meeplantage en een in 1769 gestichte meestoof te Strijen. Hij bezat een kwart aandeel in de meestoof, terwijl zijn oom Corstiaen Tucker [VI-J], burgemeester van Klundert, de helft bezat. De Strijenaar Hendrik Verschoor was eigenaar van het resterende kwart. In de regel bezaten, vanwege de hoge investeringskosten, zestien boeren samen één meestoof. Deze meestoof is daarop een uitzondering, niet alleen door het kleine aantal eigenaren, maar ook daar twee van de drie investeerders geen landbouwer waren. Het heeft dan ook meer weg van een beleggingsobject dan van een landbouwcoöperatie. Het verbouwen en verwerken van de meekrapwortel tot rode verf is nader beschreven onder generatie VI bij Corstiaen Tucker [VI-J]."

Er zijn ook handgeschreven brieven opgenomen in het boek betreffende het 'meestoofgebeuren'.
Het boek is nog verkrijgbaar, maar kost €100 (zie http://www.zuiderent.ch/Genealogie.htm)