Molen Starrenburgerpolder, Voorschoten

Voorschoten, Zuid-Holland

Starrenburgerpolder

Voorschoten
aan de Jan Sneldervaart die in open verbinding met de Vliet staat

NB.: voor de geschiedenis, zie de opvolger van deze molen.

Volgens een artikel in de NRC van 22 juli 2013 is een onlangs herontdekt schilderij van Jan van Goyen uit 1642 zien in het museum De Lakenhal te Leiden.

Hierop is Huys Roucoop tussen Leidschendam en Voorschoten afgebeeld met een wipmolen aan de Vliet. Afgaande op de beschrijving en de situatie ter plaatse moet dit wel de voorganger van de Starrenburgermolen zijn.

Ter orientatie: Huys Roucoop heeft gestaan waar nu ongeveer de straten Rouwkooplaan en Roucooppark in Voorschoten zijn. Op het schilderij is ook een veerpont te zien. Deze was ter hoogte van de huidige Kniplaan nabij restaurant De Knip. Thans ligt hier een fietsbrug. We kijken vanaf de Oostvlietweg naar het noorden, richting Leiden. De enige molen die in aanmerking komt is dan de (voorganger van de) Starrenburgermolen.
Zie ook Allemolenskaart.nl
Leo van der Drift, 23 juli 2013.