Molen (standerdmolen), Middelburg

Middelburg, Zeeland

Noordbolwerk bij de Noordpoort
Middelburg, Zeeland
Walcheren

gesloten voet

geschiedenis
Wanneer de molen is gebouwd is niet bekend, maar de eerste vermelding van deze molen is in 1596. De vestingwerken ter plaatse dateren van ca. 1592, dus lang kon hij er toen nog niet gestaan hebben.

Deze molen was eigendom van de Stad Middelburg. In 1600 werd £58:4:8 aan pacht voor de molen betaald.

De molen brandde in 1696 af en ter plaatse is geen nieuwe molen opgericht.

bron: E. van Wijk, 'Molens in Middelburg', 1985

De herkomst van deze molen is onbekend. Maar dit was één van de vier stadswindmolens van Middelburg. Rond de tijd dat deze molen verscheen, is een andere stadswindmolen verdwenen, namelijk de Groote molen op de Beestenmarkt, dbnr. 17478. Deze molen heeft dan waarschijnlijk die molen vervangen, maar of het dezelfde molen is die is verplaatst of dat er een nieuwe molen is gebouwd of een andere molen is aangekocht is niet bekend.