Molen (standerdmolen), Middelburg

Middelburg, Zeeland

Middelburg, Zeeland
Walcheren

gesloten voet

omgewaaid
geschiedenis
In 1635 is een overeenkomst aangegaan tussen de Stad Middelburg en Jan Roelants voor het oprichten van een lakenweverij en een volmolen tussen de oude Noord- en Koepoort. Nog datzelfde jaar overlijdt Roelants en neemt zijn weduwe Cathalijnken Bastiaans de zaken waar. In 1635 vind er ook graafwerk plaats 'aen volmeulen' tussen de twee stadspoorten. In 1636 komt voor het eerst een volmolen voor op de rekeningen van de duizendste penning. In 1637 is Coenraad Jansz. van Coesveld eigenaar en in 1639 is hij nog steeds eigenaar maar nu samen met Boudewijn Cornelisz.

In 1650 kopen de eigenaren van de 'volmolen en draperie' een stuk grond erbij om nog een volmolen te bouwen (dbnr. 17486) in 1655 ook daadwerkelijk gerealiseerd is. Eigenaar van die tweede molen is dan François Oillaerts.

In een bijlage van de Rekening tweehonderdste penning van 1662 wordt gemeld dat in 1660 de eerste volmolen is omgewaaid.

bron: “Molens in Middelburg” door E. van Wijk, 1985

Johan Blaeu beeldt in 1649 deze eerste volmolen af op zijn kaart van Middelburg. Uit andere afbeeldingen blijkt dat de in 1660 omgewaaide standerdmolen in / na 1662 vervangen is door een stellingmolen.