Molen (standerdmolen), Nieuwkoop

Nieuwkoop, Zuid-Holland

fragment kaart 1647, bron Nationaal Archief, inv.nr 2285, coll Hingman

Nieuwkoop
bij de Nieuwkoopse Plassen
Rijnland

geschiedenis
Bij het verpondingscohier van 1542 is een rekening toegevoegd met als titel Rekeninghe van Willem Jacopszoon, bailliu van Nyencoop ende Rentmeester van mijn genadighe heer Van Zevenberge, van zijn goeden ende Renten van Nyencoop, van eenen jaere beghonnen up Sinte Katrijnendach anno 1542. Er wordt vermeld dat van de weintmoelen dat jaar niets was ontvangen, desondanks is wel duidelijk dat de molen al voordien moet hebben bestaan.

In 1642 kochten Willem Ghijsz Brack en Ghijsbert Jansz Brack de molen met huis en erf. In 1643 werden twee termijnen van een schuldbrief op hun naam verkocht, samen ter waarde van ƒ 475.

Vader en zoon Brack bleven twaalf jaar in bezit van de molen, mogelijk vernieuwden zij de molen, want de waarde steeg in die tijd met ƒ 2359. In 1653 verkocht Willem Gijsbertsz Brack te Nieuwkoop echter een standerd korenmolen met huis, erf en schuit in het Noordeinde buitenweg aan Hoef Anthonisz van Snelrewaert. Willem Gijsbertsz kreeg daarvoor toestemming van de weduwe van zijn vader.

Bronnen:
- De Nieuwkoopse coornmolen, art. door Hendrik Battjes in Rondom Niewecoop 2004.2, Historisch Genootschap Nieuwkoop en omgeving.
- De korenmolen van Nieuwkoop - deel 1, art. door Frits de Wilde in Rondom Niewecoop 2009.2.
H. van der Kaay, 1 juli 2013.