Molen De Bok, Amsterdam

De Bok

aan de Amstel, 0,7 km ZW v.d. spoorbrug
Duivendrecht
Ouder-Amstel A (1) 105 Jan Glasbergen

Op de kaart van Jan Mol uit 1770 staat hier "'t Molentje".

De korenmolen op perceel A105 op de kadastrale kaart van 1821 werd aangeslagen voor ƒ 550 (OAT07089A005). Dit komt overeen met de lijst van dan aanwezige industriemolens in Ouder-Amstel (OAT07089AT01).

In 1826 kochten M. Glasbergen Jzn. en M. Glasbergen Lzn. snuifmolen De Bok aan de Amstel in gemeente Ouder-Amstel. Met 's konings toestemming verbouwden zij de molen tot korenmolen, hetgeen ƒ 20.000 kostte.

Zij hadden goede verwachting, dat De Bok door zijn vrije ligging ook bij weinig wind de bakkers van dienst zou kunnen zijn. Omdat collega-molenaars van Amsterdam in 1827 probeerden de burgers van Amsterdam te verplichten hun graan binnen de stad te laten malen, verzochten de Glasbergens op 18 februari 1828 het stadsbestuur van Amsterdam hun molen daarvan uitzondering te verlenen. Maar omdat het bestuur sowieso hun burgers vrij lieten om hun graan te laten malen waar het het goedkoopst was, had het geen zin meer om voor De Bok een aparte vrijstelling te verlenen.

Bron: "Concurrentie tussen binnen- en buitenmolenaars", Ons Amsterdam 1967, pag. 82.