Molen Zilkerpolder, onderdeel, De Zilk

De Zilk, Zuid-Holland

Zilkerpolder, onderdeel

De Zilk
aan de Trekvaart
Noordwijk, Zuid-Holland

geschiedenis
Vanaf 1662 probeerde men vanwege aanhoudende wateroverlast gezamenlijk een grote polder op te richten, doch dit stuitte op bezwaar van hooggelegen ingelanden die zich de kosten van bemaling wilden besparen. Een van de tien aanvragers kocht daarop zoveel land dat hij op 1 oktober 1663 in zijn eentje een verzoek deed tot bepoldering. Deze Cornelis van Sypesteijn kreeg toestemming en liet waarschijnlijk een molen bouwen aan de Trekvaart.

Pas 1674 kwam na de voorgaande natte zomer de grote polder tot stand, zie de Zilkerpolder (Tenbruggencatenummer 00995).

Bron: Malen in de Zilkerpolder, art. door Piet de Boer in Terra Salica, 2005 nr. 2. Stichting Genootschap "OUD de ZILCK ".

trivia
De standplaats van de molen is onbekend, mogelijk stond hij niet in De Zilk (gem. Noordwijkerhout) maar aan de Trekvaart in gem. Hillegom.