Molen (tjasker), Hemelum/ Himmelum

Hemelum/ Himmelum, Fryslân

Hemelumer Oldeferd en Noordwolde

paaltjasker
paaltjasker
Ton binnendiam. 36,5 cm, lengte 1,95 m, opv.hoogte 40-45 cm

geschiedenis
Anton Sipman verrichtte in 1946 een opmeting aan een paaltjasker, ligging "Vinkenboschje bij Koudum (Frl.)". De molen werd nog in 1946 gesloopt, maar Sipmans tekening ervan uit 1947 is bewaard gebleven (zie Allemolens.nl).

Het "Vinkenboschje" zal bij de Hemelumer Nijbuorren zijn. In de Leeuwarder Courant van 1 juni 1912 is namelijk sprake van "het Vinkenboschje aan de Hemelumer-Nieuwburen". Nog op 14 juli 1965 sprak dezelfde krant van een brand in een boerderij van Bouma aan de Nieuweburen te Hemelum, waarbij een verdachte 200 meter verderop "bij het z.g.n. Vinkenbosje" had gestaan.
Dit is te situeren ten oosten van De Vogelhoek, het meertje waarbij de molen van het Zuiderzeemuseum heeft gestaan. Het is de noord-zuidlopende weg langs de slaperdijk, die uitkomt op de driesprong ten noordoosten van Nijbuorren (topografische kaart 1994).

Deze molen komt pas voor op de top. kaart van 1933.

Dick Bunskoeke, 17 jan. 2013.