Molen Vol Mole, Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

Zuid-Kennemerland

De molen lijkt een wipmolen of een standerdmolen te zijn.

1658: Een wintvalmolen genaemt de Stadtsmolen buijten de Schalkwijckerpoort op de Somervaert.
1667: De Oude Volmolen aen de Zomervaert.
Bron: "Uithangteekens, Gevelsteenen en Molens te Haarlem van 1470-1668", A. van Damme, Oud-Haarlem 1909.

28-07-1691: Oprechte Haarlemsche Courant
"Tot Haerlem is uyt'r hant te koop een nieuwe Vol-Molen met 12 Stampers, Kom-Blok, &c.en alles, wat er van noden is, om door 't Water te laten gaen, of't voornaemste apart te verkopen, om tot een Wint-Molen te gebruyken; mitsgaders Droogscheerders Gereetschap en een swarte Laken-Pers, en een Gommery of Gom-Gereetschap tot Syde Stoffen en een nieuwe Kousse-Fraem; alles leggende in en voor 't Pakhuys van 't Zee-Hart op 't Spaerne. Ymant, in 't geheel of ten deele gading daer in hebbende, addressere sig aen Jan Roermont, Molenmaker, by de Brouwery van het Scheepje, die een yder goet bescheyt sal geven."