Molen Oliemolen van Luyt Claesz, Krommeniedijk

Krommeniedijk, Noord-Holland

Oliemolen van Luyt Claesz

Krommeniedijk
op de scheiding van Krommeniedijk en Krommeniehorn

geschiedenis
Al in 1603 stond er een oliemolen in Krommenie. Dit molentje, dat vermoedelijk werd gebouwd volgens het octrooi dat Cornelis Cornelisz van Uytgeest had gekregen op ’t breken van saad met stenen’, stond op de scheiding van Krommeniedijk en Krommeniehorn. Daar stond hij noordelijk van de weg op een erf dat nu ter hoogte van het spuithuis van Krommeniedijjk ligt.
Luyt Claesz uit Krommeniedijk kocht deze molen in het genoemde jaar, zodat hij al van oudere datum was. Vermoedelijk werd deze oliemolen omgebouwd tot hennepklopper. De kinderen van Luyt verkochten de molen in 1610.
Wat er mee gebeurd is is niet duidelijk. Het vermoeden bestaat dat hij eerst naar Wormer en later zelfs naar Enkhuizen is verplaatst.

Tekst: Ron Couwenhoven, 10 mei 2012.

Zie ook Tenbruggencatenummer 12416.