Molen (kadekraan), Gorinchem

Gorinchem, Zuid-Holland

de Kraansteiger nabij de Kraansteeg
Alblasserwaard

kraan

Kraansteeg & Kraansteiger:
De Craenstede heette in ca 1518 die craenplaetse, later de Kraansteiger. Naar deze voor de scheepvaart van destijds zo belangrijke kraan is de Kraansteeg genoemd.

Deze kraan bestond al in 1395, er werd op 14 januari 1395 in een acte melding gemaakt:
den utersten pael van den craen die staet ter vischbrugghen waerts op Jans Vriesen erve; in der haven gheslaghen.
Op 1 Januari 1395 stellen Otto, Heer van Arkel, en het GorĀ­cumse stadsbestuur voorwaarden vast voor de verpachting van de pas gebouwde craen en van der craenstede,
d.i. de plaats waar de kraan (aan de haven) gebouwd was.

In 1590 werd de kraan vernieuwd en in 1751 verplaatst naar de overzijde van de haven op de Appeldijk. In 1854 werd de kraan verkocht en verdween hij uit het stadsbeeld. Het
Gorcums Museum heeft in zijn collectie een model; de kraan aan de Appeldijk staat ook afgebeeld op een schilderij van Cornelis de Jonker uit 1809, dat zich bevindt op het Regionaal Archief.

trivia
In de Kraansteeg in Gorinchem staat nog een heel mooi pakhuis, wit met grote zwarte letters 'De Hoop' erop. Dit pakhuis zal ongetwijfeld met de kadekraan aan de Kraansteiger te maken gehad hebben.
Pakhuis De Hoop
Monumentnummer: 16623 De Hoop