Molen Broek en Lage Biezen, Hoekse Molen (2e)/ Nieuwe- of Grote Molen, IJsselstein

IJsselstein, Utrecht

Broek en Lage Biezen, Hoekse Molen (2e)/ Nieuwe- of Grote Molen

IJsselstein
Lopikerwaard

geschiedenis

17-08-1656: Omdat de oude molen in 1656 in slechte staat was, verkreeg het polderbestuur op 17 augustus toestemming van "Edel Mogende Raidt van syn Hoochheyt" om hem te laten herbouwen.

1717: Tot 1717 heette de molen de Nieuwe Molen, daarna werd hij aangeduid als de Grote Molen.

1770: Door verlanding van de IJssel kon de molen omstreeks 1770 weinig meer uitrichten, het rivierpeil werd te hoog.

1774: Het polderbestuur wilde in 1774 de molen laten verhogen, maar molenmaker Van Zijll ontraadde dit.
Hij adviseerde om het onderwiel en de onderschijfloop te vergroten zodat het water 12 duim hoger opgemalen zou kunnen worden, kosten ƒ 1060 buiten de verhoging van de kade.
Jan Theunisse Blanken "zijnde een voornaam molenmaker te Hastrigt bij Gouda" vond dat bovendien het bovenwiel en de schijfloop verzwaard dienden te worden, en de hekken op de roeden, en de zeilen vergroot. De kosten zouden ƒ 1520 bedragen en het water zou dan 15 duim hoger opgemalen kunnen worden "en zagt ongemakkelijker malen als nu doet". Dit werd zo uitgevoerd en de Molenkade 22 duim verhoogd.

1801: De molen verbrandde in 1801 en werd vervangen door een achtkante molen.

Bron: De Lopikerwaard II. Dorp en kerspel tot 1814, W.F.J. den Uyl. Verzameling H. van der Kaay.