Molen van Detmer, Spijkerboor

Spijkerboor, Drenthe

foto n.n.

Spijkerboor
aan de Westzijde van de Hoofdweg
Aa en Hunze, Drenthe

geschiedenis
In 1850 werd er een tweede molen gebouwd. Eigenaar van deze tweede molen werd de oudste zoon van Boelem Hubbeling die eveneens de naam Detmer droeg. In 1856 kwam er hier een stoommachine, de eerste in deze provincie.

De molen werd waarschijnlijk kort daarna, maar in ieder geval voor 1900 afgebroken

Detmer Hubbeling was erg trots op zijn molen, hij liet deze zelfs op een pijpekop vereeuwigen. Waarschijnlijk is dit de enige afbeelding van de molen die maar zo kort in Spjkerboor heeft gestaan.

Bron: Stellingnieuws nr.28, mei 1994, M. Noordhoek.
jnjv

NB. Volgens het artikel in Stellingnieuws met als bron het boek ´Drents daip blif altied stromen´ zou de molen in november 1857 afgebrand zijn, volgens de documentatie van Blaauw brandde de molen niet af maar werd de molen, wellicht omwille van mechanisatie, in ieder geval voor 1900, afgebroken.