Molen Rosmolen, Breda

Breda, Noord-Brabant

Kadaster 697 De rosmolen

Breda
Baronie en Markiezaat
Breda A (2) 697 A.J. Ingenhouwz, Militie Commissaris enz.

geschiedenis
In 1687 werd het Graanpakhuis aan de huidige Jan van Polanenkade, gebouwd door Jacobus van Vechelen.
Tien jaar na de bouw van het graanpakhuis besloot de eigenaar zijn bedrijf uit te breiden met een grut- en pelmolen (dbnr 17586)
Bij voldoende windkracht, overdag of ’s nacht, moest er direct gewerkt kunnen worden. Daartoe was het huis ten noorden van het pakhuis ingericht tot molenaarswoning.

De molen zelf stond daarachter in de hof (nu de parkeerplaats van het voormalige kadaster).
Na het overlijden van Van Vechelen in 1707 werd de grutter Pieter Metsers eigenaar van de Pelmolen. Van de pelmolen maakte hij overigens weinig gebruik.

Hij maalde zijn gerst, haver en boekweit liever op zijn paardenmolen.
Dat verklaarde tenminste zijn zoon Hermanus (de volgende eigenaar) in 1751 tegenover de Nassause Domeinraad in een poging van het windgeld af te komen, voor het gebruik van de wind moest namelijk betaald worden aan de landsheer.

trivia
Op een kaart van A.J. Bogaerts uit 1868 (niet noodzakelijkerwijs actueel, BHIC archief 343 kaart 2104) wordt de molen aangemerkt als 'schorsmolen'.