Molen Runmolen (2e), Bergen op Zoom

Bergen op Zoom, Noord-Brabant

Detail van tekening: n.n.

Bergen op Zoom
Oranjebolwerk
Baronie en Markiezaat

geschiedenis
De runmolen op het Oranjebolwerk werd in 1598 gebouwd ter vervanging van een oude molen, die in 1580 was verbrand.

De molen stond op het bolwerk achter De Molenmakers, ook wel het Punt van de Schorsmolen genoemd en vanaf ca. 1606 Oranjebolwerk. De spaarboog van de molen vormde een onderdeel van de bakstenen voet. De molen werd in 1602 gebouwd door een particulier.
Bron: De Waterschans, 01/09/2001; p. 8.

Oprechte Haerlemsche courant, 22-07-1687
"Wert mits desen een iegelijck genotificeert, dat de Weduwe van de Heer Capiteyn de Witte presenteert, te verkopen of te verhuren een wel-geconditioneerde Schors- ofte Run-Molen, staende binnen de Stadt van Bergen-op-zoom, zijnde voorsien van behoorlijck Octroy ende eenen Dwangh-molen: Die daer gadinge in heeft, addressere sig aen de voornoemde Weduwe tot Bergen."

Amsterdamse courant, 11 maart 1732

Te koop binnen Bergen op den Zoom een welbeklante agtkante Schors Wind Moolen, staende op de Wal aen de waterkant aldaer en aengelegt om ook tot een Oly Moolen te konnen werden geaproprieert, met een welgeconditioneert Huys en Schuur daer by geleegen: Iemand nader onderrigtinge begeerende addresseere zig tot Bergen voorn. by L. Sambeecq Nots. en Procrrur. aldaer.

De tekening is gezien in zuidelijke richting, op de achtergrond de Schelde met het Scheldestrand.