Molen (zaagmolen), Durgerdam

Durgerdam, Noord-Holland

uitsnede

Durgerdam
buitendijks van de Durgerdammerdijk
Waterland

geschiedenis
In Durgerdam heeft ook nog een zaagmolen gestaan in deze tijd. Op een kaart van 1749 staat deze ‘saegmole’ nog aangegeven op een plek, ca 100 meter ten zuiden van de ‘Kapel’, een plek, waar nu het water klotst.

De hier genoemde kaart is een Particuliere kaart van Amstellandt of het omleggende van Amsteldam, Muyden, Weesp en Naarden. Te Amsterdam bij I. Covens en C. Mortier 1749. Gem. Archief (thans Stadsarchief), Amsterdam.

De helft van deze zaagmolen, waarvan hier sprake is, werd op 16 aug. 1668 bij executie verkocht ten huyse van Marrettie Stans, waerdin in de Prins tot Durgerdam. Koper was Albert Gerritsz Cleybroeck voor f400,-. De naam van de molen wordt niet genoemd.
Er wordt alleen vermeld: ‘Een halve saegmolen, buytendijcks gelegen,’

Bron: Amstelodamum, 51e jrg. maart 1964, bl. 55.

Dit zal overigens dezelfde molen zijn die (deels) geheel rechts op een prent van de grote brand van Durgerdam op 6 mei 1687 staat afgebeeld.
Informatie van Lex Slager, 28 april 2011

De molen staat ingetekend op de kaart van Gerrit Drogenham uit 1790.