Molen 's-Gravenmolen, Sluis

Sluis, Zeeland

Sluis
Sluis, Zeeland
Zeeuws-Vlaanderen (west)

getijdenmolen

geschiedenis
Op 14 november 1293 bood Sluis vrijwillig het maalrecht in het rechtsgebied der stad aan aan Graaf Guy van Dampierre, de Gravin en Jan van Namen. Het ging om het meel dat anders binnen de stad kwam dan vanaf de Grafelijke molen. Dit moet een getijdenmolen zijn geweest.

In het cijnsregister van Sluis over 1330-1331 staat op folio 2v "C'est encore en le rue de Bruges ou coste vers Zuut" dat "Jacob van der watermoelle" cijnsplichtig was voor "1 roede te vorhofde".

Bronnen:
- "De oudste molen van Sluis, getij-molen of tóch windmolen?", J.J. Lambert, Jaarboek 1965/1966, Heemkundige Kring West Zeeuwsch Vlaanderen.
- "Bewogen van Eb en Vloed", E. van Wijk, 1995 (molen nr. 10). Verzameling H. van der Kaay.

Het is niet zeker dat het gebouw bij de Vismarkt met de twee waterbogen het molengebouw was.
Het gebouw staat wel op de kaart van Braun en Hogenberg uit 1572/1612, maar niet op de kaart van Jacob van Deventer uit 1550-1560. Mogelijk maakten de eerste gebruik van een oudere kaart als voorbeeld? Nader archiefonderzoek lijkt wenselijk.

De stadsgracht lijkt als reservoir te hebben gediend, de molen is middels een kanaal door de stad verbonden met de gracht. Deze staat nog wel op de kaart van Van Deventer.
Pim van der Wijk, 19 juni 2016.