Molen Polder Oudheusden en Elshout, Kleine- of westelijke molen, Oudheusden

Oudheusden, Noord-Brabant

Oudheusden
Heusden, Noord-Brabant
De Langstraat
Oudheusden, Elshout en Hulten A (2) 368 (weiland) De Polder van Oudheusden, Elshout en Hulten

geschiedenis
De Kleine- of Westelijke molen bestond al in 1646 blijkens rekeningen in het Streekarchief Land van Heusden en Altena
Gegevens uit: "Dorpsbestuur van Oudheusden, Elshout en Hulten 1606-1814 Archief inventaris 0313 1 6.2 "Watermolens"

De Kleine of Westelijke molen is in 1826 afgebroken. Aldus het "Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden" van A.J. van der Aa, achtste deel 1846.

trivia
De molens bestonden al in 1646 blijkens rekeningen tbv reparaties aan de Groote molen en Kleine molen.
De groote molen had een "vlugt van 25,60 ell", een "waterrad over kruis 5,70 ell, breedte over den schoepen is 0,45 ell", aldus het "Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden van A.J. van der Aa in het achtste deel uit 1846.
Verdwenen zal de molen zijn als gevolg van de aanleg van het Noorderafwateringskanaal, beter bekend als Bergsche Maas, na ca. 1892.
Kees Fitters, 16 februari 2011.