Molen Lonneker Koorn Molen / Demmersmöl, Lonneker

Lonneker, Overijssel

tegenover de bestaande molen
Enschede, Overijssel
Twente
Lonneker D (6) 408 Wed. Jan Borgerink, geb. Hendrika Weernink, landb., en medeeigenaar

geschiedenis
Deze houten standerdmolen stond 50 meter noordelijk van de bestaande Lonnekermolen aan de overkant van de weg. Het bouwjaar is niet bekend, maar historie-onderzoekers houden het er op dat hij tussen 1789 en 1800 werd gesticht. De naam Demmersmöl kreeg hij omdat hij hoorde bij het erve 'De Demmer'.

Koninklijke courant, 06-09-1808

Op 20 augustus 1806 stond er in de krant, dat voormalig molenaar Jan Belshof van de Demmersmolen wegens 'fraude tegens de ordonnantie op het middel van het gemaal, was gecondemneerd in de boete van veertienmaal vier-honderd guldens, en de kosten van den processe, hij Requestrant niet in de mogelijkheid was geweest, ietwes van boete of kosten, waarin genoemden J. Belshof gecondemneerd was, te kunnen magtig worden, hebbende dezelve, die een buitenlander was, zich reeds vóór de pronuntiatie der Sententie na buiten lands begeven, waarom Requesttrant ter bekoming van het mogelijk effect der Sententie, en op dat de misdaad niet ongestraft blijve, nader dispositie verzocht."........In naam en van wegen Zijne Majesteit den Koning, nader disponeerende en decreteerende, den gecondemneerden Jan Belshof, gewezen Molenaar op den Dammers Molen, in Lonneker Lands-Gerigts Enschede, ter zake vermeld in de sententie op den 20sten Augustus 1806, tegens hem ergaan, en uit hoofde, dat dezelve niet te vinden is, noch eenige goederen van hem voor handen zijn, waar aan die sententie zoude mogen ter executie worden gelegt, en alzoo op grond van art. 2 van de generale ordonnantie, op de invordering van de middelen te lande, nader Condemneeren om gebannen te worden, zoo als hij gebannen wordt bij dezen, voor den tijd van zes jaren, uit het Koningrijk van Holland, zonder daar weder te mogen binnen komen, op poene en ten fine als naar regten. Aldus gepronuntieerd, den 30sten Augustus 1808.

De ondergeteekende Advokaat-Fiskaal des Konings, voor de middelen te Lande, in Overyssel, notificeert:
Dat, op den 15den Maart 1808, door den Commies ter recherche Mr. Mulder, en den Ambulanten Commies ter recherche J. Rollof, in de nabijheid van Demmers-molen, gelegen in de buurtschap Lonneker, gevonden zijn, in een kuil, 3 zakken met warm rogge-meel, wegende tezamen 399 ponden.
Dat, op den 16den Maart 1808, door dezelve 's Landsbedienden, de nabijheid van den genoemden molen, gevonden zijn 8 zakjes, waar van 6 met rogge-meel en 2 met garste meel, wegende te zamen 675 ponden.
Dat, van alle de vorenstaande goederen, de eigenaren onbekend zijnde, alle de genen, die eenige regt op dezelve of wel nu op het proverue daar van pretendeeren, worden opgeroepen, om binnen den tijd van drie weken na dato dezes, van hun vermeend regt te doen blijken, op poene en ten fine en effecte, als volgens het 59sten artikel der generale ordonnantie en de manier van procedeeren bij de invordering der middelelen te lande, is bepaald.
Zwolle, den 24sten September 1808. C.G. van Baerle,

Overijsselsche courant, 15-07-1842

Dezer dagen is in de gemeente Lonneker , omstreeks Demmers Molen, ten westen de nieuw aan de leggen grindweg , naar Enschede , ontdekt, een collossalen keisteen ter groote van 24 cubiek el. De aannemers zijn voornemens , denzelven te doen verbreizelen , men berekent dat van denzelven , naar de manier van Mac-Adam , een eind wegs van 40 strekkende dien, 3 el breed en 20 duim dik , kan gemaakt worden.

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad, 14 juli 1846

De Notaris J. M. GREVE, te Lonneker, zal op Maandag den 20sten Julij aanstaande, des voormiddags te tien ure, ten huize van H. HESSELINK te Enschede, publiek VERPACHTEN:
Eene WIND- KOREN- en PELMOLEN, genaamd DE DEMMERSMOLEN, staande in de zeer volkrijke en welvarende Buurschap Lonneker, nabij de Roomsche Kerk, met een WOONHUIS en onderscheiden percelen LAND.
Nadere informatien bij genoemden Notaris.

De pachter kon natuurlijk niet weten dat de molen (met Nederlandse

Informatie van Dick Bunskoeke, 18-12-2018

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad
04-05-1847

In den avond van 22 April, is de windkorenmolen, te Lonneker geheel afgebrand.
Hij stond in de nabijheid der R.K. Kerk, en er was nog al veel wind en gebrek aan bluschmiddelen, maar de gemeente is echter voor verdere onheilen gelukkig bewaard gebleven. De molen was verzekerd in de Brusschelsche Maatschappij.

De resten van de molen werden door de weduwe Ten Dam-Weernink verkocht aan B.W. Blijdenstein, die tegenover de oude molen aan de Lonneker Molenweg een stenen beltmolen liet bouwen.

- Nederlandse Molendatabase.
- De Lonneker Molen 150 jaar, door Gerard Vaanholt, zonder jaar [zal 2001 zijn]. Uitg. Stichting de Lonneker Molen.
Verzameling H. van der Kaay.

trivia
Volgens de overlevering had de molen wieken die bijna de grond raakten, maar er zijn geen afbeeldingen bekend.