Molen van Sint Laurens, Sint Laurens

Sint Laurens, Zeeland

fragment kaart Visscher 1681

Sint Laurens
Middelburg, Zeeland
Walcheren

geschiedenis
E. van Wijk meldt in “Molens in Middelburg” (1985), blz. 23 dat in 1399 reeds gesproken wordt over een molen ten oosten van Popkensburg.

Ook in 1426 wordt gesproken over een "molenwerf achter St. Laurens". Dit is dus eerder dan in Middelburg, dat we een melding over een molenwerf tegenkomen, want daar moeten we tot 1438 wachten, maar Middelburg had dan ook al een getijdemolen (1314).
Verondersteld wordt dat de molen van St. Laurens in bezit van de stad is geweest, waarom anders ontvangst van rente?
In 1599 komen we voor het eerst op deze molen een pachter tegen en wel Jan Teulinck en in 1610 lezen we dat Jonkheer Pieter van Bourgondië eigenaar van de molen is. In 1610 werd de Stad Middelburg dit, maar de pachter, die we al in 1603 tegen komen, nl. Barthelomeus Arnouts, mocht dit blijven. In 1614 kocht de stad een huis bij de molen ten behoeve van de pachter en dat is op dat moment Cornelis Hubrechtssen. De stad besliste in 1678, toen ze gebrek aan geld had, de stadsheerlijkheden publiekelijk te verkopen en in het voorjaar van 1679 gebeurde dat. In dat jaar zien we als eigenaar van de molen optreden dhr. Geleijn Lampsens tot Vlissingen, ambachtsheer van Brigdamme. Op 11 februari 1719 werd de molen voor vijf jaar door Joos Bal, wonend te Grijpskerke gepacht van "de heer burgemeester Applonius Veth en de heer Applonius Lamptius, als voogden van de minderjarige Weesen van de heer Cornelis Lamptius Zaliger, gewesen ambagtsheer van brigdamme". Van deze verpachting zijn de condities en voorwaarden bewaard gebleven. Er wordt in deze voorwaarden gesproken van omwaaien, dus we hebben met een standerdmolen te doen.

Het is natuurlijk mogelijk dat de molen in de ruim 320 jaar tussen bovenvermeld bouw- en sloopjaar tussentijds eens vervangen is.

Of nu deze molen in 1721 is omgewaaid, afgebrand of afgebroken, weten we niet, maar toen werd op dezelfde plek te St. Laurens een stenen stellingmolen gebouwd.