Molen Nieuwe Molen, Sas van Gent

Sas van Gent, Zeeland

Sas van Gent
bastion Oranje, bij de Gentsche Poort
Terneuzen, Zeeland
Zeeuws-Vlaanderen (oost)

geschiedenis
Sas van Gent (De Sluis van Gent) is ontstaan in troebele tijden. Vanaf haar ontstaan was het omringd door vestingwallen en verdedigingswerken. Zoals op het kaartje is te zien, stonden er 3 windmolens op de bolwerken Coehoorn, Generaliteit en Oranje. In het bastion Zeelandia was er nog een bomvrije waterkorenmolen. Alleen op het bastion Generaliteit (huidige Molenberg) is een molen overgebleven.
H.E.P. Köhler.

In het voorjaar van 1645 achtte Cornelis Jorisz, timmerman te Sluis, de tijd dan ook rijp om een tweede molen in Sas van Gent te bouwen. Commandeur Ferents bepaalde dat de tweede molen gebouwd diende te worden op de wallen bij de “Gendsche of Suijdersche Poorte”, dat is ongeveer op de plaats waar tegenwoordig de Gentsestraat en de Westkade samenkomen, Na de bouw werd deze molen in de volksmond aangeduid als de “Nieuwe Meulen”. Dit uiteraard ter onderscheiding van de oudere molen die van dan af de “Oude Meulen” werd genoemd.

De “Oude Meulen” en de “Nieuwe Meulen” bleven in bedrijf tot het eind van de 17e eeuw, ze werden rond 1680 afgebroken vanwege de uitbreiding van de vestingwerken.

Bron: De Molens van Sas van Gent, art. door Eric de Roo, 9 okt. 2012, op website Stichting Heemkundige Kring Sas van Gent.

De locatie is een schatting, "waar de Gentsestraat en de Westkade bij elkaar komen".