Molen Polder De Kikkert / Brekkenpolder, Lemmer/ De Lemmer

Lemmer/ De Lemmer, Fryslân

Lemmer/ De Lemmer
aan de Langesloot
De Fryske Marren, Fryslân

Zelfzwichting op beide roeden

geschiedenis
Volgens het Leeuwarder Nieuwsblad van 2 juli 1904 was toen het maken van polderdijken, sluis benevens molenaars- en sluiswachterswoning gegund aan H.H. Visser, aannemer te Lemmer. De watermolen werd gebouwd door Westra uit Franeker.

Algemeen Handelsblad 16 juli 1926:
"Verdwenen molen.
De groote watermolen in den Brekkenpolder, gelegen tusschen Lemmer en Sloten, is deze week afgebroken, en heeft zijn plaats moeten ruimen voor electrische drijfkracht.
In het wijde Friesche landschap doet het thans ietwat vreemd aan dezen trouwen wachter tevergeefs te zoeken. Het levendige is er geheel door weggenomen en de omgeving ontsierd."
Bron: Koninklijke Bibliotheek.

Leeuwarder Nieuwsblad 17 juli 1926:
"Verdwenen molens.
Bron: Koninklijke Bibliotheek/ Tresoar.

De informatie wijst duidelijk op de molen van polder De Kikkert, want er was later een elektrisch gemaal in die polder en alles was gelegen tussen Lemmer en Sloten.
>Dick Bunskoeke, 5 april 2013.

trivia
Op de top. kaart van 1908 heet het gebied Follega Schar en staat er nog geen molen, die kaart moet al jaren eerder zijn verkend.
De molen staat op de waterstaatskaart van 1923 (minder betrouwbaar) een stukje oostelijker, op geen enkele andere kaart aangetroffen. Uit de foto blijkt dat de molen direct naast de schutsluis stond.
Op de topografische kaart van 1933 staat de "Electr. WrM" aangegeven.
Op de waterstaatskaart Lemmer van 1952 staat hier het motor-vijzelgemaal van de "Polder Over De Brekken", en lijkt "De Kikkert" de naam van het buurtschap.

De jongedame rechts op foto 1) is mijn grootmoeder Froukje Akke Visser-Dijkstra (mijn vaders moeder), die in een boerderij vlak bij de bewuste molen woonde. Haar vader Jenne was daar boer.
Mijn overgrootvader, mr. timmerman Hillebrand Hendriks Visser, heeft die hele Brekkenpolder aangelegd inclusief het bouwen van de boerderijen. Het bouwbedrijf bestaat nog steeds en wordt gerund door mijn broer Erik.
Hillebrand Visser, 6 april 2013, website Genealogie Hillebrand Visser