Molen Oliemolen van Oldenmeule, Hengelo

Hengelo, Overijssel

Hengelo F (2) 333 Arend Jan Lankheet, molenaar

4,48 m Ø, 82 cm breed

1604 verbrand en herbouwd ca. 1900 afgebroken
In de nacht van 9 op 10 januari 1604 branden beide watermolens van Oldemeule af.

Van 25 mei 1334 is een vermelding bekend van het erve Ole Mole. Vanaf de 16e eeuw wordt de korenmolen apart vermeld. Vanaf 1739 wordt de tegenoverliggende oliemolen vermeld, er waren toen twee oliemolenaars, waarvan er eentje woonde op de boerderij die thans nog "'n Öllieslaeger" heet.

In een advertentie in de Enschedese Courant van 28 maart 1855 werden de koren- en de oliemolen samen te koop aangeboden, maar werden toen niet verkocht. In 1858 verkocht eigenaar Lankheet de molens aan zijn neef J.A. Vennenk, die ze in 1880 voor ƒ 12.000,= doorverkocht aan Twickel.

De oliemolen raakte hierna snel buiten gebruik omdat Twickel nog een oliemolen bezat, de Noordmolen. Rond 1900 werd de Oliemolen van Oldenmeule afgebroken, terwijl de funderingen, het waterrad en de ruïnes van het gaande werk nog lang achterbleven. In het weiland naast de molenbrug ligt thans nog een van de lopers of kantstenen van de oude kollergang.

H. van der Kaay, 14 feb. 2010.