Molen Walenmolen / Het Kanaalbedrijf / Het Sloter Wapen, Amsterdam

Walenmolen / Het Kanaalbedrijf / Het Sloter Wapen
Molen 13072 Walenmolen / Het Kanaalbedrijf / Het Sloter Wapen (Amsterdam)
Ets, Jacob Cats, 1788

aan de Kostverlorenvaart, tegenwoordig de Baarsjesweg
Sloten, Sloterdijk en de Vrijegeer C (2) 693 Mattheus Schooneveld

geschiedenis
Deze runmolen Walenmolen, later cement- en schelpzandmolen Het Kanaalbedrijf en tenslotte chocolaadmolen Het Sloter Wapen heeft gestaan aan de Maljapenkade of Baarsjesweg als tweede molen benoorden de overhaal van de Slotervaart ongeveer tegenover de Oude Molen van het Rasphuis, die stond ter hoogte van de huidige Vosmaerstraat. De runmolen was gebouwd op grond van het Amsterdamse Gasthuis, waarvoor jaarlijks ƒ 70 erfpacht betaald moest worden.

Tekst: mr. J.H. van den Hoek Ostende.

NB. De molen stond aan de Baarsjesweg tegenover waar de huidige Kanaalstraat begint.

de redactie,

trivia
Locatie: aan de Kostverloren vaart, tegenwoordige Baarsjesweg, tussen molen de Wagter en de Zuidermolen. De molen staat aangegeven op op de kaart van Nicolaas Visscher, gemaakt rond 1750.

De Kostverloren Wetering naar den Overtoom te zien.
Gezicht langs de westzijde van de Kostverlorenvaart (nu de Baarsjesweg) in zuidwestelijke richting naar het einde van de Overtoom. Op de voorgrond wordt een schuit getrokken. Links een bootje met twee vissers en een totebel. Rechts diverse molens.
Uit een serie landschapsprenten door Izaak Janszoon de Wit (1744-1809) uit 1800-1803, naar tekeningen van Johann Goll van Franckenstein, Egbert van Drielst, Jacob Cats, Jan Hulswit, Jurriaan Andriessen, Wybrand Hendriks, Jan Vinkeles en Paul van Liender.
Techniek: ets. Datering vervaardiging: 1800. Datering: 1788. Vervaardiger: Jacob Cats (1741-1799); Izaak Jansz. de Wit (tekenaar en etser).
Uiterst links, herkenbaar aan de theekoepel, de Rasp- of Tuchthuismolen;
uiterst rechts: 'Zuidermolen' van de Sloter Binnen- en Middelveldse Gecombineerde Polders.