Molen Gebroeders Roosenboom / De Hoop, Renkum

Renkum, Gelderland

Molenweg 53
Renkum, Gelderland

1910 verwoest 1924 verbouwd
De molen van de gebroeders Roosenboom werd in 1858 gebouwd als beltmolen.

Op 2 oktober 1910 richtte een zware storm ernstige schade aan de molen aan. Het wiekenkruis, compleet met de toen nog houten as en bovenwiel lag naast de molen als een hoop schroot.

In 1919 werd er een petroleummotor aangeschaft, de windvang van de molen was toen al verslechterd door de oprukkende bebouwing.

Op 24-01-1921 berichtte de Limburger Koerier het volgende:
Dezer dagen woei bij den molenaar Roseboom te Renkum een wiek van den molen. De vrouw van den molenaar schrok hier van zoo, dat zij bewusteloos nederviel. In den nacht van Dinsdag op Woensdag is zij, zonder tot bewustzijn te zijn gekomen, overleden

Het slachtoffer was de 59-jarige Jacoba van Veldhuisen, geboren te Ede op 30-08-1861.
Ze overleed op 18-01-1921 om 20.00 uur. (Overlijdens- en geboorte akte – Open archief / Gelders Archief))
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 12 juni 2021

Bij het herstel in 1924 werd de molenromp 4 m verhoogd, een stelling aangebracht en vervolgens de molenbelt afgegraven.
[NB Het is niet helemaal duidelijk of het jaartal 1924 correct is. Het kan ook zijn dat de molen in 1911 al werd omgebouwd tot lage stellingmolen, en pas in 1924 met 4 m verhoogd. Red.]

In september 1944 werd de molen als oriëntatiepunt voor de piloten in verband met de luchtlandingen voor de operatie Market Garden (Slag om Arnhem) door oorlogshandelingen vernield. In 1945 is de molen toen onttakeld tot kale romp.
De in 1949 verkochte ijzeren as was 4,30 m lang en had asgaten van 30 x 36cm.

De molen was dus eerst een beltmolen, in 1945 was ook de kap en het gaande werk verwijderd, om die reden is de vroegste periode van deze molen opgenomen in deze molendatabase.
De in 2013 als stellingmolen herbouwde molen is nagenoeg nieuw, alleen de peperbus resteerde nog.
Op 30 oktober 2013 werd de nieuwe kap geplaatst en werden de roeden gestoken.