Molen De Valk (1e)/ Galgemolen, Amsterdam

De Valk (1e)/ Galgemolen
Molen 12528 De Valk (1e)/ Galgemolen (Amsterdam)
deel van onderstaande afbeelding

4e bolwerk vanaf IJ (Tweede Uitleg)

gesloten voet

geschiedenis
De molen werd vanwege de Vierde Uitleg 420 meter naar het zuidoosten verplaatst, van het bolwerk van de Tweede Uitleg naar het nieuwe bolwerk Diemen.
Bron: archief mr. J.H. van den Hoek Ostende. Met dank aan Theo Bakker, 8 juni 2009.

In 1636 kreeg Liesbeth Pauwels, weduwe van Cornelis Willems het recht een korenmolen op te richten op het eerste bolwerk van de St. Anthoniespoort westwaarts (Thes. Ord. 176 f.28v)

Eveneens in 1636 werd op hetzelfde bolwerk het windrecht verleend aan de molenaar van de Galgemolen bij de Leprozen (Thes. Ord. 176 f.42), een korenmolen.

Bron: mondelinge mededeling van mr. V.d. Hoek Ostende.

Er stond nooit meer dan één molen op een bolwerk, om elkaar de wind niet af te laten vangen. Dit moet dus dezelde molen zijn geweest.
Theo Bakker, 15 mei 2013.

trivia
NB De aangegeven locatie is een schatting naar de kaart van de Vierde Uitleg van 1661, waarop de molen nr. 5 heeft.

Toelichting op de 1e tekening:
Historiserende tekening van een gebeurtenis in 1650, nl. de (mislukte) aanslag die stadhouder Willem II op Amsterdam pleegde. Daarop staan behalve de Blauwbrug in het midden v.l.n.r. de molens De Juffer (6945, een wipstellingmolen), De Valk (12528, een standerdmolen) en De Ruyter (8050, een bovenkruier).

Toelichting op de 2e afbeelding:
Voorgrond de Sint Anthoniespoort met brug, daarachter eerste bolwerk ten Oosten van de Amstel.