Molen De Kapol, Westzaan

Westzaan, Noord-Holland

Molen 12414 De Kapol (Westzaan)

Westzaan
Aan en ten oosten van de Nauernasche Vaart, iets ten zuiden van de verfmolen De Oranjeboom.

Een koppel maalstenen

geschiedenis
De Kapol werd gebouwd omstreeks 1880. Voor de bouw werden kap en achtkant gebruikt van een gewezen watermolentje uit de zuid van Westzaan. Wanneer de molen daar werd gebouwd is niet bekend. De vroegste datering is van 14 januari 1716. De Kapol werd gebouwd in opdracht van dhr. Grootes. Vermoedelijk was dit de eigenaar van de naastgelegen verfmolen De Oranjeboom. De Kapol werd ingericht als doppenmolen.
De inrichting van de molen heeft vermoedelijk uit één koppel maalstenen bestaan.
Erg lang heeft het molentje niet bestaan, in 1890 werd het alweer gesloopt.
Een en ander zal te maken hebben gehad met het feit dat de molen nogal klein was.
De productie zal dan ook niet hoog zijn geweest.

- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz.120
- “Westzaan in oude ansichten deel 3” A. Sol 1986 blz. 59

Volgens een mededeling van de familie Grootes, de laatste eigenaren van de Kapol en de Oranjeboom in Westzaan, werd de Kapol in 1885 door Meijer Grootes gekocht en van het zuideinde in Westzaan verplaatst naar het erf aan de Nauernasche Vaart pal ten zuiden van De Oranjeboom die toen eigendom was van zijn vader Cornelis Grootes. De molen werd toen gebruikt voor het malen van zwartsel voor schoenensmeer.
Tien jaar later werd De Kapol verkocht. Vermoedelijk naar Munnekeburen in Friesland (Tenbruggencatenummer 17903), maar het bewijs daarvoor is nimmer gevonden.
Deze gegevens werden in maart 1976 gepubliceerd door Frits Krom uit Zaandijk, tegenwoordig Lochem, in dagblad De Zaanlander. Hij vernam ze van de familie Grootes.
Ron Couwenhoven, 7 augustus 2007.

trivia
Doppenmolen “de Kapol”, achtkante bovenkruier, te Westzaan aan en ten oosten van de Nauernasche Vaart, iets ten zuiden van de verfmolen De Oranjeboom. Bouwjaar 1880, gesloopt in 1890.

De foto dateert van omstreeks 1885 en laat de brug over de Nauernasche Vaart zien bij het Vrouwenverdriet. Links staat de verfmolen De Oranjeboom en rechts zien we net de roeden van De Kapol boven de brug uitkomen.

Bron: "Munnekebuurster molen ooit in Westzaan?", art. door Arnold Sol, met aanvullingen van Willem Entrop, in De Utskoat nr. 125, maart 2007.

De locatie is gebaseerd op de beschrijving.