Molen Hennepklopper van Heynrick Cornelisz en Jan Claesz, Westzaan

Westzaan, Noord-Holland

hennepklopper

Westzaan
Aan de noordzijde van de Middel, tegen de grens met Krommenie.

afgebroken en verplaatst
geschiedenis
Deze naamloze hennepklopper werd gebouwd in 1607. Op 27 oktober van dat jaar ontvingen Heynrick Cornelisz. en Jan Claesz. de windbrief voor deze molen.
In 1609 werd het volgende over de molen opgeschreven in de archieven, i“Een hennipcloppersmoolenken, opgerecht int noorteijnde van Wessanen, nae Crommenije toe, bij Lamkis wael beoosten de wech, bij Heijndrick Cornelisz. ende Jan Claes., beijde van Wessanen, ter erffpachte van twee ponden en thien schillingen…dan alsoo ’t voorschreeven moolenken in de maent Meij XVI negen vercoft es aen Thomas Leenertsz. ende Jan Maertsz., ende getransporteert buijten der steede Alcmaer, opt nieuwe landt achter ruijters thuijn ende aldaer geappropieert tot een volmoolenken.”/i
De molen was dus door de heren Leenertsz. en Maertsz. afgebroken en verplaatst naar Alkmaar, om daar als volmolen te worden gebruikt.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 231
- “de Zaende” 4e jaargang 1949 blz. 54-55/ 196-197

trivia
De hennepklopper van Heynrick Cornelisz. en Jan Claesz., achtkante bovenkruier met schuur, te Westzaan aan de noordzijde van de Middel, tegen de grens met Krommenie. Bouwjaar 1607, in 1609 afgebroken en verplaatst naar Alkmaar.