Molen De Phoenix voorganger, Gorinchem

Gorinchem, Zuid-Holland

Gorinchem
aan de Kortendijk, nabij Korenbrug aan havenzijde
Alblasserwaard

zeskante bovenkruier

geschiedenis
De molen van Johan de Veer (gebouwd in 1702) werd op 17-9-1787 door Pruisische troepen in brand geschoten.

De molen werd weer herbouwd als de Phoenix.
Bij verkoop in 1881 werd bedongen dat de molen per 1-2-1882 tot de grond toe moest zijn gesloopt

trivia
P. van der Meyden, Koopman in Hout te Gorichem, is geneegen uit de hand te verkoopen, zyn vermaerde extra beklante seskante Hout-Zaagmoolen , staande even buiten de Arkelpoort , aen de Rivier de Linge , kort by de Merwede , Maas en Waal, daar aen extra Groote Komme, beplantingen, Huizen, Gereedschappen, Ponten en Aaken,en wat daar aan hoorende is, met daar nog nevens staande Trasmoolen, zynde een Paltrok, met de Lootsen, voor gemaale en ongemaale Tras, Knegts Huizingen en beplantingen , zo als by de gegadingdens gezien kan worden : Imand genegenheid hebbende in 't geheel of ieder byzonder te kopen kan zig adresseren by de voorgemelden , die ook alsdan by taxatie zal overgeven zyn resteerende Hout, Assen , Moolen- Roeden Eyke Sommers,gezaagd Eyken en Denne Hout, om de beklante affairen ten eerften te kunnen voortzetten, als ook gemaale en ongemaale Tras", en zal alsdan op de gem. Moolens een groot gedeelte van de som gehouden kunnen werden.

Bron: Amsterdamsche courant, 19 mei 1757