Molen De Vlijt (1e), Epe

Epe, Gelderland

Molen 12291 De Vlijt (1e) (Epe)

Epe
De Vlijtweg / thans de Officiersweg
Epe, Gelderland

geschiedenis
De molen is gebouwd door Jan Eijkelboom, korenmolenaar en zijn echtgenote Lijsje Veerman tussen 17 mei 1843 en 16 juni 1845.

Waarschijnlijk is de molen gereedgekomen in mei 1844 toen dit echtpaar een woning er bij in de buurt kocht.
In 1845 deden ze de molen en de woning al weer van de hand.
(Not. Arch. Epe inv. nr. 2917 akte 51)

Er zijn twee branden geweest, nl eerst het huis in 1902 en toen de molen in 1903

Het huis van J. C. Heering is 17 juni 1902 afgebrand.
De dag daarop heeft de molenaar J.C. Heering op 32-jarige leeftijd een eind aan zijn leven gemaakt.
(Notarieel Archief Epe 12 juli 1902 aktenr 4208/4216)

De achtkante molen is op 20 februari 1903 afgebrand. Zowel de vrijwillige als de gemeentelijke “groote” brandweer rukte uit. De laatste kreeg van de burgemeester na een paar dagen onderuit de zak dat het nablussen niet goed was gedaan en dat na vier dagen door hemzelf nog maatregelen moesten worden genomen om het vuur uit te maken. Jhr G.W. van der Does was toen eigenaar, maar Gerrit Willem Dommerholt pachter en die vroeg ook 28 april 1903 vergunning voor herbouw.

- Eper Courant 21 juni 1902.
- Negentiende eeuws archief Epe inv. nr. 291 uitgaande brief 396 Eper Courant 21 februari 1903
- Negentiende eeuws archief Epe inv. nr. 292 Brievenboek brief 290, 1 mei 1903.
G. Kouwenhoven, 1 augustus 2011

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 15-02-1882
Epe, 13 Febr. Een Droevig ongeval had hier heden morgen bij den molenaar H. plaats, doordien een zijner knechten, J.v.W. bij het pletten van lijnkoeken, zoodanig met een der molensteenen in beklemming geraakte, dat een plotselinge dood onvermijdelijk was. Zonder dat het onheil door iemand opgemerkt was, werd hij, aan hoofd en hand verwond, kort, nadat het voorgevallen moet zijn, door zijn makkers gevonden.

Op 16-02-1882 berichtte de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant het volgende:

Door een noodlottig toeval kwam gisteren een oppassend jongeling van 17 jaar in den molen van den heer J. C. Heering Jr. te Epe in aanraking met een der maalsteenen, waardoor hij onmiddellijk een lijk was.

Het slachtoffer was de 17-jarige Johannes Werven, molenaarsknecht, geboren te Epe op 31-01-1865. Hij overleed op 13-02-1882 om 12.00 uur. (Overlijdens- en geboorte akte – Open archief)

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 20 mei 2021

De molen droeg op het laatst de naam De Vlijt en is in 1903 afgebrand (Jaarverslag Gemeente). De molen is weer herbouwd als een stenen stellingmolen, die ook al weer verdwenen is.

G. Kouwenhoven, 25 januari 2006.