Molen van Van den Berg (1e), Nieuwleusen

Nieuwleusen, Overijssel

Den Hulst

achtkant

Het bouwjaar van de molen is niet bekend, mogelijk dat het in of rond 1818 was (*).
De afgebeelde molen is de korenmolen van W.A. (Wilhelm) van den Berg, die aan de Dedemsvaart stond.
De molen stond een eind van het kanaal vandaan, wat niet zo makkelijk was bij het laden en lossen. Om dit probleem te verhelpen heeft men toen een kleinspoor aangelegd wat nog goed te zien is op de foto.
De molen verbrandde op 8 juli 1910.
Bron: onbekend.

Op de foto zitten er naar mijn indruk voor de achterhekken van de beide links afgebeelde wieken zeilen. Op een scherpere afdruk van de opname uit 1905 vallen ca. een meter boven het midden op het bovenachtkant zittende naambord vier donkergekleurde cijfers te onderscheiden, nl. 1860.
De bevestiging van het vermoedelijke bouwjaar 1860 is te vinden op blz. 274 in het boek "Omarmd door IJssel en Zwartewater" (zeven eeuwen Mastenbroek) uit 1995.
Na een inschrijving op uitnodiging, van zes personen, eind december 1859 door het dijksbestuur van het 4e Dijksdistrict in Overijssel t.b.v. de polder Mastenbroek, om "het opstand" van de "Hasselter molen" te verkopen bleek bij opening van de zes biljetten op 16 januari 1860 W. van de Berg uit Nieuwleusen met ƒ 1305 de hoogst biedende te zijn. Deze watermolen stond in een hoek van de polder tegenover Hasselt in de buurtschap Wolfshagen en was al voor de verkoop al buiten bedrijf gekomen omdat een uitwateringssluis was opgeruimd.
Informatie van Geert L. Nienhuis, 27 juli 2017.

De Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant 24-11-1862:
Nieuwleusen, 19 Nov. Gisteren namiddag had in den molen van den Hulst een treurig ongeluk plaats. Het 9 á 10 jarig zoontje van den arbeider J. K., zich op de aanmerkelijk hooge zoldering bevindende en het luik willende spelen om daardoor een zakje met meel naar beneden te laten, schoot voorover door de opening en viel, met het hoofd naar beneden, op den steenen vloer. Het jongentje hierdoor bewusteloos geworden en werd in dien toestand bij zijne op een kwartier uurs afstands van daar wonende moeder gebragt. Sedert dien tijd ligt hij sprakeloos, en men vreest voor het behoud Van zijn leven. Naar men zegt, zijn de hersenen van het kind verbrijzeld.
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 18 mei 2021

(*) De molen komt nog niet voor in het kadaster 1811-1832.