Molen Tamsma, Jelsum

Jelsum, Fryslân

Leeuwarderadeel

muonts, grondzeiler
3 losse raderen (33, 26 en 36 kammen)
ca. 10 m, wieksysteem Oud-Hollands

geschiedenis
De oorspronkelijk in Janum gebouwde molen werd in 1970 verplaatst naar zijn huidige plek. De molen was aangekocht door J.H.J. van Wageningen, de bewoner van Dekemastate, samen met P. de Jong. Helaas werd de toestand van de molen er na de verplaatsing niet beter op.

Volgens een advertentie in De Molenaar van 19 okt. 1983 bood de heer Van Wageningen de molen te koop aan voor een echte molenlefhebber, de opbrengst zou voor de restauratie van Dekema-State zijn.

Het achtkant werd niet gesloopt maar bleef nog lang staan midden in een weiland omgeven door bomen, zij het in slechte staat. Hij had gemetselde veldmuren van ca. 1,25 m hoog, was ca. 4,20 m breed, en had een houten romp met horizontale beschieting. Binnen stonden drie losse raderen. In 1997 werd als eigenaar de Stichting Old Burger Weeshuis te Leeuwarden opgegeven.

In 2005 stond de romp er niet meer. De as, die naast de romp lag te wachten op een nieuwe, is mogelijk verplaatst naar Birdaard.

Zie ook Polder nr. 34 (Tenbruggencatenummer 03092).

- De Utskoat nr. 32, dec. 1983.
- Vergeten restanten (4), art. door Harmen Zwart in De Utskoat nr. 86, juni 1997.
- Dekemamolen nog steeds in desolate staat, art. door Chris Visser in De Utskoat nr. 95, sept. 1999.
- Informatie van Johan Kroon, 1 feb. 2005.

trivia
NB De aangegeven locatie is niet zeker, maar slechts een gissing op basis van de foto en de top. kaarten van 1982, 1992 en 2005.