Molen Sloterdijkermeerpolder (1e), Amsterdam

Sloterdijkermeerpolder (1e)
Molen 12096 Sloterdijkermeerpolder (1e) (Amsterdam)
Detail van onderstaande tekening

Sloterdijk
Sloten, Sloterdijk, Osdorp en de Vrijegeer D (2) 458 De Sloterdijker Meer

geschiedenis
De Slootermeer werd bedijkt volgens octrooi van 19 juli 1642. De polder werd drooggelegd in 1644, de molen van deze ca. 111 ha grote onderbemaling stond aan de oostelijke oever van het vroegere meer.

Schager Courant, 27 aug. 1893:
"Men meldt uit SLOTERDIJK van 24 Augustus:
De bliksem sloeg heden avond in twee molens: in de Sloterdijkermeer en in den Sloterpolder aan de Haarlemmervaart beide in de gemeente Sloten.
Eerstgenoemde molen, bewoond door G. Boekwijt, brandde af tot den grond.
Men had juist even tijd den inboedel en het huisraad in veiligheid te brengen en ook de bewoners bleven geheel ongedeerd.
In den anderen molen, bewoond door C. Boekweit werd hier en daar eenige schade veroorzaakt doch ontstond gelukkig geen brand."

Daarna werd ter plaatse een windmotor met centrifugaalpomp gebouwd.

Bron: Website Geheugen van West, artikel geschreven door Erik Swierstra, Slotermeer.

Op de derde uitgave van de kaart door Jan Jansz. Dou en Steven Pieterszoon van Brouckhuijsen van 1647, uit 1746, was ingrijpend herzien door landmeter Melchior Bolstra. Hierop staan in de Sloterdijkermeer twee wipmolens aangegeven, mogelijk verdween de noordelijke molen bij de vervijzeling van de zuidelijke? Zie Beeldbank Noord-Hollands Archief, inv.nr. NL-HlmNHA_560_002510_09MB.

Op de kadasterkaart 1811-1832 staat de molen aangegeven met vierkant grondplan en een vijzel, het was dus een wipmolen.

Bij de afbeelding: annotatie Innundatie van de Sloterdijkermeer. Bij de afbeelding staat verder geen commentaar aangaande de (identiteit van de) molen. Verder weg stonden wel meer molens, maar aan/rond/nabij het (voormalige) meer stond maar 1 molen. Dus verwarring is niet mogelijk. Dit is deze molen.