Molen Wieldrecht en Alloysenpolder, Oude Molen / Molen De Valk, Dordrecht

Wieldrecht en Alloysenpolder, Oude Molen / Molen De Valk

Wieldrecht

Wieldrecht en Alloysenpolder, Oude Molen/ Molen De Valk:

1652.De Alloysen- of Bovenpolder werd als vierde polder bedijkt.
Deze polder had geen eigen windbemaling.
De lozing van overtollig water ging via een sluis in het noordelijke deel van de Schenkeldijk op het open water.
1659 Nadat in 1659 de polder Wieldrecht ontstond, en wel bemaling had, verwerkte deze polder ook het water van de Wieldrcht en Alloysenpolder.

1660 Er werd een achtkante molen met scheprad geplaatst op het punt waar de Oost- en Westkil samen kwamen.
De lozing van het overtollige water van het noordelijke deel van de polder vond plaats op een boezem, die door de molen uitgeslagen werd via de 'kleine sluis' op de Kil (Mallegat).

1689 De molen moest een reparatie ondergaan aan het scheprad, de belasting was te zwaar zodat er een nieuw scheprad geplaatst moest worden.

1730: Arie Robbertsz. Valk, Arkel 23 maart 1692, eerst wonende te Dalem (1717), molenaar op de Wieldrechtse watermolen (1730), overleden De Mijl kort vóór 26 nov. 1762.

Volgens En wijd was de polder door Rien Allewijn, 1989, Hoeksche Waard en eiland van Dordrecht, kwam de noordelijke molen van Wieldrecht, bij de Kleine Sluis, al in 1741 buiten bedrijf en bemaalde de zuidelijke molen toen de polder alleen

1841 Deze molen werd  vervangen door een achtkante grondzeiler die in 1869 werd gesloopt.
Informatie ingezonden door J. de Vries.

NB Blijkens de kadasterkaart 1811-1832 stond er toen al een achtkante molen.

Polder Wieldrecht
toelichting op de kaart:
De ligging van de molen t.o.v. de Crabbeweg (links, nu Abel Tasmanstraat) en de Rijksstraatweg (boven).
Het noorden is onder op deze kaart