Molen De Clundert / De Kleine Noordsche Boer, Dordrecht

De Clundert / De Kleine Noordsche Boer

Weeskinderendijk - Papengat
Dubbeldam
Dubbeldam A (1) 68 Huijbert Kuijl Az., houtkoper

Bron: Mw H.W.G. van Blokland-Visser, Papendrecht, januari 2016

De bloeiende houthandel die in en om Dordrecht te vinden was, ooit de grootste van de provincie Zuid-Holland, bracht als vanzelf de noodzakelijkheid van verwerking door zaagmolens met zich mee. Eeuwenlang hebben ze hun werk hier verricht, maar de invoer van Amerikaans gezaagd hout luidde aan het begin van de tweede helft van de 19e eeuw de geleidelijke verdwijning van de wind-zaagmolens in. Slechts enkelen hebben het jaar 1900 gehaald.

De paltrok 'Kleine Noordsche Boer' werd gebouwd aan het begin van de 17e eeuw.

16-03-1700 Simon van Wel en Adriaen van Sprangh kregen toestemming een paltrokmolen te bouwen. De molen kwam op de Weeskinderendijk tussen Vechters molenwerf (De Zwaan) en olijmolen van heer Witten (De Witte Arend).

FRANK v/d SCHOOR Leendertz (1730/1804 Ddr) tr 1755 d 1720 Ddr) tr 1743 Ddr Cornelia Warniers Pieters

trivia

Dubbeldam was een dorp op het Eiland van Dordrecht, is per 1 juli 1970 toegevoegd aan de gemeente Dordrecht en maakt sindsdien als wijk deel uit van deze stad.

De bouw van de spoorbrug over de Oude Maas, die begonnen is in 1866, betekende het begin van het doorbreken van het isolement van de stad. Vooral de toenmalige secretaris van de Kamer van Koophandel mr. J.P. Bredius had zich voor de aanleg ingezet.

afb. 5: Topografisch misschien niet correct, maar wel de moeite waard om te tonen,
Aanleiding is waarschijnlijk de bouw van een nieuwe houtzaagmolen midden onder, het zwarte vierkantje. Molendatabase.org: Simon van Wel en Adriaen van Sprangh kregen op 16 maart 1700 toestemming een paltrokmolen te bouwen. Dus direct na 1699. De molen kwam op de Weeskinderendijk tussen Vechters molenwerf (De Zwaan), linksonder, en olijmolen van heer Witten (De Witte Arend), middenonder rechts. De paltrok 'Kleine Noordsche Boer' , mogelijk ook eens De Clundert geheten, werd gesloopt in 1894.
Onderzocht door Pim van der Wijk, 3 januari 2016

Panorama op Dordt, rond 1880 (coll. Paul van den Berg) (niet geplaatst bij dit record):
- (in de verte) TBN 06675 T, dbnr. V1633, De Eikenboom, gesloopt 1884
- (dichterbij) TBN 03940 K, dbnr. V3075, Willem de Eerste, gesloopt 1885
- (in de verte) TBN 03940 Y, dbnr. V1614, De Treurwilg, gesloopt 1890
- (achter de fabrieksschoorsteen) TBN 12035, dbnr. V917, De Kleine Noordsche Boer, gesloopt 1895
- (voor de kerk) TBN 03940 J, dbnr. V2344, De Zwaan, verbrand 1889
- (vooraan) TBN 03940 H, dbnr. V2343, Het Anker, gesloopt 1887
- (rechts) TBN 03940 I, dbnr. V1612, De Ruiter, verbrand 1900
Links van Het Anker waren in dit tafereel vroeger ook nog te zien de hier reeds verdwenen De Kapraven (gesloopt 1870, vandaar dat de foto van rond 1880 moet zijn) en De Leeuw (verstoomd 1868); links daarvan staan buiten beeld de Oude Manhuis (gesloopt 1886) en De Vlasbloem (gesloopt 1918). Links van Willem de Eerste staat buiten beeld De Pelikaan (gesloopt 1928); verder weg staat links buiten beeld De Zeelt (gesloopt 1922).
Lolke Rang, 26 juni 2021.