Molen Zeldenrust, Berltsum/ Berlikum

Berltsum/ Berlikum, Fryslân

Zeldenrust

Berltsum/ Berlikum
aan de Boterhoek
Waadhoeke, Fryslân

geschiedenis

Deze molen werd wegens bouwvalligheid vervangen door molen Zeldenrust (studies vermeldt Zeldenrust als eerste molen). Eigenaar was Van der Mey.

Leeuwarder courant, 6 aug.1841

Een Molen te koop

Door het vergrooten van den Zaagmolen behoorende aan A.L. v.d. Meij, te Belkum, wordt TE KOOP aangeboden: De thans bestaande MOLEN, van af het vierkant Bindtwerk. met zijn Roeden enz., hebbende 12,46 el vlugt en een vluggen gang; is zeer goed geschikt tot een Cichorij- of Watermolen, of voor een of ander Fabrijk. De gegadigden worden verzocht, om den Molen op het spoedigste te komen bezigtigen, omdat hij in het midden van Augustus zal worden afgenomen, en is dan dadelijk voor den kooper te ontvangen voor een geringe som.

De "nieuwe houtzaagmolen" verbrandde op 24 mei 1842 door blikseminslag. Vervolgens werd in 1843 De Hoop gebouwd.

Bron ondermeer: Molens bij Oldeboorn, art. door D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 96, dec. 1999.

Zie voor de geschiedenis dbnr 14935