Molen Het Anker, Het Vergulde Anker, Delft

Delft, Zuid-Holland

Delft
Delft A (1) 564 Petrus Johannes Schouten en consort

12 juni 1919 verbrand

In 1821 was J. van der Fijst de eigenaar.

geschiedenis

14-01-1788: Op 14 januari 1788 werd voor de erfpachtsom van 6 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een snuiftabak- en trasmolen te Delft, in het Zuideinde buiten de Ketelpoort, verstrekt aan Jacobus van Spreeuwenburg, wonende onder Vrijenban.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

18-03-1817: Rotterdamsche Courant
"Op Donderdag den 3 April 1817, des voormiddags ten elf uren, zal men, binnen' Delft, in de Herberg Gulde Zon, Veilen, en op Donderdag den 10 daaraanvolgende, ter zelver plaats en ure, finaal Verkoopen: Een kapitale en wel gesitueerde Achtkante SNUIFMOLEN, althans geapproprieerd tot, een Pelmolen , met alle de Gereedschappen , en het toe- en aanbehooren, zoo tot Snuif als Pelmolen: Item , twee ruime daaraan verheelde Pakhuizen, en een zeer net betimmert en commodieus Woonhuis, naast de Molen met eene groote Tuin en Coupel daar achter; alsmede een Karotten-Fabriek; mitsgaders diverse Huizen, stallinge en Pakhuis; en eene extra schoone party Teelland, groot 4 Morgen 1 en 1 quart Roeden, achter de voorschreve Tuin; alles staande en gelegen in het Zuideinde buiten de Ketelpoort, onder de Juridisdictie der stad Delft: Breeder by Biljetten, hebbende allen hetzelve toebehoord aan nu wylen den Heer Jacobus van Spreeuwenburg, en zullende de Verkooping, ten aanzien van deszelfs nagelaten minderjarige Kinderen, geschieden opauthorisatie van de Regtbank van Eerste Instantie, te Rotterdam, naar het voorschrift der Wet van 12 Juny 1816."

De eerste kadastrale kaart van Delft (uitsnede zie boven), met de registratie van Petrus Johannes Schouten en consorten als eigenaar, dateert uit 1823.

24-04-1828: Opregte Haarlemsche courant

De Ondergeteekende heeft bij deze de eer ter kennisse te brengen, dat bij zijne MOLEN, genaamd HET VERGULDE ANKER, heeft ingerigt tot eene TRASMOLEN, en vindt zich door dien in de gelegenheid gesteld, om aan zijne geëerde Begunstigers, tegen de civielste prijzen van heden af de TRAS, geslagen van de beste gesorteerde Bruhlsche Steen te kunnen leveren.

Oorspronkelijk trasmolen, later stoomoliemolen.