Molen Korenmolen van Beesd, Beesd

Beesd, Gelderland

Beesd
aan de Molendijk
West Betuwe, Gelderland
Betuwe

geschiedenis
Op de plaats van de huidige molen was reeds in de 14e eeuw een dwangmolen die onder de abdij Mariënweerd bij Beesd viel. Deze molen was al bekend in het jaar 1318, later behoorde hij tot het adelijke Blaauwe Huys.

In 1752 kocht Otto van Bylandt, heer van Dalem, Vuren en Marienwaerdt de molen. Omstreeks 1826 geraakte de molen uit het bezit van de familie Van Bylandt. In dat jaar is de molen verbouwd in opdracht van de nieuwe eigenaar, de molenaar Francis Moot. Hieraan herinnert nog een gevelsteen.

Het bouwjaar van de huidige molen is niet bekend, maar er zijn sterke aanwijzingen, bijvoorbeeld in het metselwerk, die duiden dat de molen ouder dan 1826 moet zijn. Een opvallend detail: het spoorwiel is een omgebouwd bovenwiel, wellicht van de voorgaande standerdmolen. Ook de vangbalk kan uit een standerdmolen afkomstig zijn; deze is achthoekig en was òf een luias òf een koning van de achtermolen.

- Nederlandse Molendatabase.
- website Forum.Fok.nl.