Molen Volmolen (bij Pompenburgh), Rotterdam-Centrum

Rotterdam-Centrum, Zuid-Holland

Rotterdam-Centrum
hoek Meent/Goudsesingel/Lombartskade
Rotterdam

In Rotterdam hebben Tilburgse drapeniers het volmolenbedrijf ingevoerd.

1.„De eerste volmolen, nog op het einde van de 16e eeuw gebouwd kwam te staan buiten de stad, dichtbij de Rotte, nabij de nieuwe lakenramen in het voormalige hof van Wena en werd opgericht door uit Tilburg afkomstige drapeniers.
2. In het jaar 1614 volgde de oprichting van een tweeden volmolen, nabij de stadsvest op Pompenburgh, door een uit Leiden afkomstigen korenmolenaar, welke molen aanvankelijk onder toezicht stond van een Tilburgschen meesterknecht, maar al spoedig overging aan een tweetal te Rotterdam woonachtige Tilburgse drapeniers.
3. In het jaar 1620 werd nog een volmolen (met wind tot drijfkracht) gezet aan het einde der Leuvehaven Wz.

Deze Tilburgse drapeniers, die op 5 juni 1615 de volmolen op Pompenburgh kochten waren Pieter Huybrechtsz. en Jan Henricxz.

Bron: Over vollen en volmolens: een industriële revolutie in de vroege middeleeuwen
van P.J.M. van Gorp (1979), rhc-Eindhoven