Molen De Kievit / Molen Rochussen, Rotterdam-Centrum

Rotterdam-Centrum, Zuid-Holland

aan rechter Rottekade, bij Noorderbrug
Rotterdam, Zuid-Holland
Rotterdam
Rotterdam C (2) 654 Isaac Hubert, koopman

geschiedenis
In 1689 kocht Johannes Van Duyn 2 morgen land aan de Rotte om er een verfmolen te bouwen. Met deze molen kon hij zijn buurman Isaac van der bergh, die een wolwasserij en ververij had, helpen aan verfstoffen.

In 1719 kocht Isaac Hubert de molen van de erven van Johannes Van Duyn voor 7.800 gulden. De molen bleef gedurende 150 jaar in het bezit van deze familie.
Van Duyn had van de regenten van het tuchthuis het alleenrecht in handen gekregen om het in het tuchthuis door gevangenen tot spaanders gehakte verfhout te vermalen.
Dit leidde tot grote woede bij de andere verfmolenaars.
In 1798 ging de helft van molen De Kievit over aan zijn zoon Isaac Jr.
In 1802 verkreeg hij ook de andere helft van de molen. In 1839 kwam de molen in het bezit van zijn dochter die gehuwd was met de heer Rochussen. In 1875verkocht Rochussen de molen die kort daarna werd gesloopt.
Bron: Groot Rotterdams Molenboek.
Informatie van Rob Pols.

Isaac van den Bergh, oud-commandant der gevangenissen, overleed op 73-jarige leeftijd op 9 april 1877.

Zou in 19e eeuw, naast verf-, ook als tras- en schelpzandmolen dienst hebben gedaan.
De molen was net als zijn buurman De Valk in het Bosch lange tijd eigendom van de firma Hubert & Van Rijckevorsel.