Molen Grutterij 'De Kolf', Brielle

Brielle, Zuid-Holland

Kaatsbaan 3, v/h Kolfslop
Voorne aan Zee, Zuid-Holland
Voorne-Putten
Brielle B (1) 840bis Jan Kluit senior, grutter

geschiedenis
Volgens aantekeningen rond het jaar 1575, is men in de voormalige stallen van Het Hof van Voorne, het hoge pand Kaatsbaan 1 (toen Kolffslop) begonnen met het malen van grutten en granen met een rosmolen.
De exacte datums van het functioneren van de Rosmolen zijn moeilijk aan te geven. Zeker is in elk geval dat er rond 1575 begonnen werd met het malen van grutten en dat hij bijna twee eeuwen dienst heeft gedaan.

door Rens van Adrighem

21 oktober 1679;
1239. Willem Comans, grutter, won. in Brielle, bekent aan Arentje Cornelis, wed. en boedelhoudster van Daniel Willemsz Hartig, grutter in Brielle, een schuld van 2437 car. g. wegens koop van een woonhuis, gruthuis, schuur en erf aan de zuidzijde van de Langestraat in Brielle, belend: w. Jan Claasz Cramer en o. voorn. weduwe elk met een huis en erf.

30 augustus 1688;
1884. Willem Comans, burger en grutter in Brielle, bekent aan Cornelis Cleyburgh een schuld van 1200 car. g. wegens geleende en aangetelde penningen, verzekerd op zijn huis en erf met het gruthuis en de molen erachter aan de zuidzijde van de Langestraat in Brielle, belend: o. en w. Govert Jansz Timmer met zijn huizen en erven.

20 oktober 1694;
2269. Abraham Ysaacxsz Treffier, wonende in Brielle, bekent aan Jan Abrahamsz Treffier een schuld van 1000 car. g. wegens koop van een huis en een erf, waarop nu een grutterij gebouwd is, genaamd 'De Kolff', staande aan de Plaetse Welle in Brielle op de zuidoosthoek van het Kolfslop of St. Antonystraat, belend: o. het Kolfslop en n. Leuntjen Hendrix met een huis en erf.

22 april 1702;
2716. Gerrard Slaats, pp. (akte van 20-4-1702 voor notaris Joan ten Berch te Rotterdam) voor Willem Coomans, bode van de gecommitteerde rade ter Admiraliteit te Rotterdam, transporteert voor 340 g. aan Maria van der Velde, wed. van Fredrick de Graeff, een schepenschuldbrief van 500 car. g. op 29-7-1694 gepasseerd door Pieter Arensz de Both bij de koop van zijn woning annex grutterij in de Langestraat in Brielle.

Bron: Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg

20 Maert 1704, De Opregte Haarlemsche Courant

De Voogden over over de Minderjarige Kinderen van Pieter de Bot, in sijn Leven Grutter, sullen den 26 Maert, 1704, 's Morgens ten 10 uuren, in den Briel verkopen een Huys en Erve, met een welgeconditioneerde Neerinrijcke Grut-Molen daer aen, waer in de 50 Jaren de Neering is gedaen en noch gecontinueert wert; staende in de Langestraet digt by de Koorn-Markt.

Molensteen

trivia
Bij het uitgraven van de vloer in de vm rosmolen werd nog wel een molensteen gevonden en de “koller” of “kolder”, de cirkelvormige rondgang om de molen, die bestond uit harde gele steentjes.

In de negentiger jaren is de molensteen in een muur gemetseld van de “Vergulde Colff”, het pand Wellerondom 10.

De gegevens en informatie zijn verkregen van de website van Rens van Adrighem, zie "externe verwijzingen"