Molen Onderste molen, Wanssum

Wanssum, Limburg

(Grote) Molenbeek
Venray, Limburg
Noord-Limburg
Wanssum B (3) 1121 Wed. L. Kessels

geschiedenis
Even ten noorden van de dorpskom van Wanssum lag op een hoog gelegen perceel land de hofstede 'Op den Bergh' ernaast in het beekdal lag de onderste watermolen van Wanssum op de (Grote) Molenbeek tegenover de kerk. Ten zuiden van de dorpskom in het Broek of Heelingsveld, later het Molenbroek genaamd, lag de bovenste watermolen op de beek. Deze molen behoorde eveneens aan het goed 'Op den Bergh'.
De onderste molen was een koren- en oliemolen, de bovenste molen een 'olie-, schors- en slijpmolen'. Op deze molen kon ook graan worden gemalen en in de laatste eeuw van zijn bestaan werd hij uitsluitend voor dat doel gebruikt.
De hofstede en de molens waren een leen van het kasteel of Huis Blitterswijck en bestonden reeds in het begin van de 15e eeuw. Naar de latere pachters werd de hofstede ook de Caickershof en later de Bussershof genoemd. De hofstede met de gronden werden gescheiden toen zij in 1878 door de erven G.J. de Rijk te Steyl, die destijds onder andere ook de Holtmolen te Tegelen bezat, in percelen openbaar werd verkocht. Kort daarna schijnt de hoeve te zijn afgebroken. De onderste molen stortte in en was al in 1810 opgeruimd. De bovenste molen kon zijn bestaan nog een eeuw rekken.

Bron:Bussel P.v "De M's van Lb", 1991 p.586