Molen De Munte 3e voorganger, Muntendam

Muntendam, Groningen

Muntendam
aan de noordzijde van het dorp ten oosten van het diep naar Zuidbroek
Midden-Groningen, Groningen
Muntendam B (2) 260 Lammert Pieters Mulder, molenaar

geschiedenis
De voorganger ging in de nacht van 24 op 25 april 1828 in vlammen op. Molenaar Lammert Peters Mulder liet de molen herbouwen, maar de rode haan bleef hem achtervolgen. Op 8 januari 1839 ging de molen wederom in vlammen op.
Opvolger nummer vier werd als koren- en pelmolen gebouwd.
jnjv, bron: De Nieuwe Zelfzwichter 02 - '98, H.A. Hachmer

De brand vond plaats in de nacht van 8 op 9 januari 1839. De pel-en rogmolen van Lammert Pieters Mulder was in 1828 gebouwd als opvolger van de molen, die ook door brand werd verwoest.
De molen elf jaar oude molen die nu in vlammen op ging was voor 10.000 gulden verzekerd in een Zaanse onderlinge brandwaarborgverzekering.
Bron: Bredasche Courant 19 januari 1839.
Ron Couwenhoven, 15 nov. 2011

trivia
De avondbode : algemeen nieuwsblad voor staatkunde, handel, nijverheid, landbouw, kunsten, wetenschappen, enz. / door Ch.G. Withuys, 18-01-1839

In den nacht van den 8 op den 9 dezer, is de pel- en roggemolen van Lammert Pieters Mulder, te Muntendam, geheel afgebrand. De hulp der aangebragte brandspuiten was onvoldoende, om iets van den molen te redden. Het huis van den molenaar is echter gelukkig bewaard gebleven.
Men kent de oorzaak van dezen brand niet. Deze molen was in 1828, nadat de vorige ook was afgebrand, nieuw gebouwd en in eene te Zaandam bestaande brandwaarborgmaatschappij voor f 10.000 verzekerd.