Molen Onnerpolder (1e), Onnen

Onnen, Groningen

Onnen
Groningen, Groningen
Groningen (stad)

opvolger
geschiedenis
In mei 1764 werd de door Lucas Rum(me)ring gebouwde molen van de inwoners van Onnen in gebruik genomen voor de bemaling van de landerijen beoosten Onnen. Het door deze "groote watermolen" te bemalen gebied was 1255ΒΌ mat (642 ha) groot.

Waar de molen precies stond is niet bekend. Hij is als voorganger van de huidige molen van de Onnerpolder te zien, maar heeft niet op die plaats gestaan (zie kadastrale minuutplans). Waarschijnlijk staat hij op een kaart uit de Hottinger Atlas, getekend tussen 1792 en 1794. Daar staat iets op dat op een molen lijkt ter plaatse van wat nu ongeveer 24125-57570 is, bij de uitwatering van een sloot in de Waterdijk.

Uit diverse jaren zijn heffingen ten behoeve van de molen bekend, voor het laatst uit 1776. Later is de molen verdwenen.

Bronnen:
- Molens tussen stad en d'olde lantschap door D.M. Bunskoeke. Harener Historische reeks nr. 11984.Verzameling H. van der Kaay
- Informatie van Dick Bunskoeke, 10 jan. 2010.